Ulvang er veldig opptatt av, ikke bare gode, varme og funksjonelle produkter men også vårt samfunnsansvar. Vi jobber tett med alle våre leverandører for å sikre at vi har kontroll på opprinnelsesland og garantier for mulesingfri ull. Våre etiske retningslinjer er formidlet til alle våre leverandører og er forankret i kontraktene. Våre leverandører må signere gjeldene Code of Conduct (COC) avtale. Ulvang har egne ansatte som har som hovedoppgave å besøke alle våre tekstilprodusenter for å følge opp at våre rutiner, COC og at etiske retningslinjer blir fulgt. Med vårt etiske handel arbeid støtter vi opp under menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og utvikling i hele verdikjeden. Det handler både om vårt nære forhold til naturen og våre strenge krav til en bærekraftig verdigkjede. Fokuset vårt er å ha kontroll på hele verdikjeden og sikre god dyrevelferd. Vår drøm er å produsere alle våre produkter med Norsk ull, men dette er ikke mulig i alle våre kategorier. Norsk ull er litt mer krusete og egner seg mer til mellomplagg, raggsokker enn Merinoullen som er mer behagelig å bruke på undertøy. Vi foretrekker at ulla inn mot kroppen er kløfri. De norske sauene går på utmarksbeite om sommeren, og ullkvaliteten er derfor noe grovere og variabel enn for eksempel fra spanske merinosauer som holdes på innmark. Vårt fokus på samfunnssansvar har bidratt til å skape en mer bærekraftig og miljøvennlig kolleksjon. Dette fokuset blir bare viktigere og viktigere for oss i tiden fremover og vil styre mye av arbeidet med fremtidige kolleksjoner.

VI ER ULL OG VI BRYR OSS!

OPPRINNELSES OVERVÅKING

Når det gjelder Merinoullens opprinnelse, er det stor fokus i vårt selskap på de etiske siden av ullproduksjonen. Det er viktig for oss er at sauene våre har gode forhold og at de blir behandlet i tråd med våre strenge krav til dyrevelferd.

Ulvang produserer nå 99% av sokkene i Europa med ull fra og sertifiserte gårder i Spania. De aller fleste av våre sokker er laget av sporbar ull fra gårder i Extremadura regionen vest i Spania. Vi har besøkt gårdene og kontrollerer nå hele verdikjeden helt tilbake til sauene som produserer ullen. Design, farger, funksjon er selvsagt viktig, men vi bryr oss hver dag like mye om det som skjer bakover i verdikjeden. Vi bryr oss om hvor ulla komme fra, og om dyrene som produserer denne fantastiske råvaren.

Mye av vår ull produksjon blitt flyttet til Europa for bedre å kontrollere verdikjeden i produksjonen. Vår målsetning er å flytte mest mulig av produksjonen ”hjemover” der det er mulig. Vi skal vite hvor ullen kommer fra, og vi kjøper kun ull fra bønder som er glad i dyrene sine!

Vi presenterer også i år den tradisjonelle Raggsokken laget av Norsk ull fra norske sauegårder.

I tilegg til det daglige arbeidet og de regelmessige kontrollene vi gjennomfører hos våre leverandører, jobber vi med flere sertifiseringer for å garantere at plaggene holder god kvalitet:

Woolmark

Woolmark er en kvalitetssertifisering og en garanti på ull innholdet i produktet. Et Woolmark sertifikat innebærer at enten råmaterialet eller produktet har blitt testet som et produkt med høy ull kvalitet. Woolmark logoen er en av verdens mest kjente symboler for kvalitets ull og håndteres i dag av Autralian Wool Innovation (AWI).

Organisasjonen ble startet i 2001 som et samarbeid mellom den Australske stat og Australske spinnerier. AWI jobber i dag med forskning, utvikling og markedsføring av hele leverandørkjeden, fra bønder som avler sauer til detaljister. Målet er å ta vare på natur ressursene og sikre en bærekraftig utvikling av ull produksjon for fremtidige generasjoner.

Les mer om Woolmark her

OEKO-TEX trygge tekstiler

Tekstilprodukter brukes ofte nær huden. For at forbrukere skal kunne være sikker på at tekstiler ikke innholder kjemikalier som kan skape helseplager er merkeordningen Oeko Tex utarbeidet. Arbeidet organiseres av et non-profit sekretariat i Østerrike. Oeko tex stiller krav til tekstilers påvirking på mennesker og naturen. Tekstiler skal ha lave verdier eller være fri for kjemikalier og fargestoffer som er skadelige. Produkter merket med Oeko Tex skal ikke inneholde miljø- og helsefarlige kjemikalier som blant annet allergifremkallende fargestoffer, plantevernmidler, tungmetaller og flammehemmende stoffer.

Les mer om Oeko-Tex her